Стъклата се изпотяват

Конденз в стъклопакета е белег за нередност и е недопустимо. Може да се появи вследствие на рaзхерметизиране на стъклопакета или ниско качество на адсорбента, вложен в дистанционера
Изпотяване на стъклопакета по вътрешната му страна от към помещението говори за висока влажност и недостатъчна вентилация. При много ниски външни температури през зимата, поради големите температурни разлики е по-голяма вероятността от конденз, най-вече в долната част на стъклопакета. Наличието на вътрешни спуснати щори, по-тежки пердета и широк перваз над радиатора, коитопречат на топлия въздух допринасят за неприятното явление.
В сравнение с двойното остъкляване, херметичността на пластмасовата и алуминиева дограма е много по- добра. Прекъснато е неконтролируемото проветряване на помещенията заради лоши уплътнения. За здравословната атмосфера, комфорта и в зависимост от нуждите, процесите на проветряване вече могат и е важно да ги регулираме. Най-правилно е кратко, но интензивно проветряване, като прозорците се отворят напълно и се създаде течение за около 10 минути. Така вътрешния въздух, който е с по-висока влажност, се обменя с външен свеж въздух, без да се загуби акумулираната в стените и мебелите топлина. Ако проветряването е слабо и за по-дълго време, по-бавен е обмена на въздух, стени и мебели се охлаждат и за достигане на комфортен климат е необходима повече енергия.